De werkgroep ‘Beeld- en documentenbeheer’ beoordeelt alle ingekomen materialen op cultuurhistorische relevantie. Wanneer een beeld of document voldoet aan de criteria en het predikaat ‘relevant’ heeft gekregen zal het worden toegevoegd aan het rijke archief van de Heemkundekring. In eerste instantie in fysieke vorm maar de ambitie van de werkgroep is om zoveel mogelijk materialen te digitaliseren. Niet alleen wordt daarmee de kwetsbaarheid uitgesloten die in verschillende scenario’s zou kunnen ontstaan, vooral wordt daarmee de toegankelijkheid substantieel vergroot: eenmaal in de archiefkasten aan de Dorpstraat toegevoegd is de kans beperkt dat het nog eens het daglicht ziet terwijl een document in digitaal formaat via deze website in enkele seconden overal ter wereld te bekijken is. Naast het archiveren van materialen vormt ook het brononderzoek een belangrijke taak van de werkgroep. Een beeld of document krijgt pas werkelijk waarde wanneer het in een cultuurhistorische context wordt geplaatst: het koppelen van informatie over datum, plaats, namen, auteur of gelegenheden vereenvoudigt niet alleen de vindbaarheid in het digitale archief maar maakt dat een weinigzeggend stuk papier of anonieme foto tot leven komt.
Hebt u beelden en/of documenten waarvan u denkt dat ze van cultuurhistorische waarde zijn voor de Heemkundekring nodigen we u uit eens langs te komen in het Heemhuis aan de Dorpsstraat of een afspraak te maken met een van de medewerkers van de werkgroep via het contactformulier.
Aanspreekpunt voor deze werkgroep namens het bestuur is Hélène Wunderink, voor vragen en/of informatie is zij te bereiken via het contactformulier.