In de jaren 80 van de vorige eeuw hebben vereende krachten binnen de dorpsgemeenschap van Lieshout geresulteerd in de plaatsing van een carillon op het Gemeentehuis in 1989. Sindsdien vormde de herkenbare klanken van de klokken een absolute verrijking van het dorpsleven. Na de samenvoeging van de dorpen Beek en Donk, Aarle Rixtel en Lieshout tot de nieuwe gemeente Laarbeek op 1 januari 1997 verloor het Gemeentehuis in Lieshout zijn oorspronkelijke functie. Inmiddels is het markante gebouw aan de Heuvel omgebouwd tot een fraai appartementencomplex en maakt het zodoende weer actief deel uit van de samenleving. Het carillon bleef echter in onbruik. Dankzij het ruimhartige medewerking van gemeentebestuur werd de Heemkundekring in de gelegenheid gesteld een nieuwe functie aan het fraaie klokkenspel te geven. In het voorjaar van 2022 werd het carillon geplaatst aan de Grotenhof, nabij het Dorpshuis en feestelijk in gebruik genomen.
De werkgroep Carillon ziet toe op het benodigde onderhoud maar heeft vooral de taak op zich genomen om het fraaie geluid dat het carillon voortbrengt veelvuldig te laten klinken. Niet alleen op de vaste uren maar de werkgroep schept er eer in om passende tonen over de dorpsgemeenschap uit te strooien die aansluiten bij de actualiteit (zoals het Wilhelmus na de Dodenherdenking). Daarnaast staat de techniek achter het carillon ook toe dat specifieke muziekstukken kunnen worden ingevoerd en later worden afgespeeld. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een kenmerkend muziekstuk tijdens een uitvaart.
Hebt u vragen over het carillon of wilt u de mogelijkheden weten over het aanvragen van een ‘verzoeknummer’, neem contact op met de werkgroep Carillon via [email protected].
Aanspreekpunt voor deze werkgroep namens het bestuur is Joost van Luijt, voor vragen en/of informatie is hij te bereiken via het contactformulier.